Domowe ścieki najczęściej trafiają wprost do kanalizacji, a w przypadku mieszkańców domów niejednokrotnie również do szamb. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku lokali gastronomicznych lub wytwórców artykułów żywnościowych. W takich firmach często ścieki zanieczyszczone być mogą rozmaitymi tłuszczami, których zgodnie z przepisami, które obowiązują nie można bezpośrednio odprowadzać. Zawarte w takich ściekach tłuszcze w niższych temperaturach twardnieją i mogą się przyklejać do ścianek rur.
To z kolei zmniejsza przepływ, a w skrajnym przypadku spowodować wręcz może całkowite zatkanie i konieczność kosztowego przetykania. Z tego też powodu właściciel obiektu musi oczyścić takie ścieki, bo inaczej naraża się na kary. Jeśli chodzi o tłuszcze do oczyszczania ich stosuje się przeważnie specjalne separatory. Urządzenia te nie są skomplikowane w budowie, ale przez zastosowanie podstawowych praw fizyki wykazują się dużą skutecznością.
Sporym zainteresowaniem cieszą się jednokomorowe separatory, jakie w sobie łączą funkcję separatora i osadnika. Ich montaż jest naprawdę prosty i szybki, potrzebują także znacznie mniejszą ilość miejsca, niż inne rozwiązania. Zbiorniki na swoim spodzie zamontowaną mają specjalną przegrodę, która służy do zatrzymania ciężkich zanieczyszczeń. Z kolei tłuszcz, z racji tego że jest lżejszy od wody, gromadzi się na powierzchni ścieków znajdujących się w zbiorniku.
Odpływ jest umieszczony na pewnej głębokości, przez co nic nieodpowiedniego do niego nie trafia. Lecz z uwagi na to, że warstwa tłuszczu bez przerwy się będzie zwiększać, to co kilka tygodni potrzebny będzie serwis separatorów. W czasie takiego serwisu oceniony zostanie stan techniczny całego urządzenia, a także usunięty tłuszcz i osady przy pomocy specjalnych urządzeń. Takie czyszczenie separatorów zaleca się przeprowadzać co najmniej raz w miesiącu, to zależne będzie od charakteru i ilości ścieków. Najlepiej na stałe podpisać umowę z jedną z firm, wówczas nie będzie problemów chociażby z terminami.
+Tekst Sponsorowany+